1900’lerde Paris'te Bir Fuar ve Yürüyen Kaldırım Hikayesi


Teknoloji bazılarına göre bela bazılarına göre mucize. Ben ikincisini tercih edenlerdenim. Teknoloji doğru, akıllıca kullanıldığı sürece bize çok olanak sağlıyor. Bunlardan biri de yürüyen yaya yolu. Her havalimanının vazgeçilmezi yürüyen kaldırım, peki bunun çıkış noktasını bilen var mı?

Yıl 1871 Alfred Speer adlı bir şarap taciri ve tüccar yürüyen kaldırım adını verdiği bir mekanizma için patent enstitüsüne başvurdu. Böylece New York’ta yaya harekatını devrimleştirecekti. 1889 yılında Fransa’da Eugene Henard adlı bir mühendis benzer bir mekanizmayı Paris Fuarı’nda önerdi.

Ancak 1893 yılında Chicago’da gerçekleşen Dünya Colombia Fuar’ında ilk defa yürüyen kaldırım görücüye çıktı. Sadece 5 kuruş (cent), ödeyerek buharlı gemi ile gelen katılımcılar limandan fuar alanına yaklaşık 760 metre yürüyen kaldırım ile ulaştılar, tabi çalıştığı zamanlarda. 1900 Paris Fuarı’nda farklı bir yürüyen kaldırım ziyaretçilerin hayretine sunulmuştu.

Hatta Thomas Edison bu yeni icadı araştırmak için fuara bir meslektaşını yolladı, o da bunu o zaman yepyeni olan yeni bir teknoloji olan filme çekti. Ne yazık ki takip eden uzun bir süre dünya iki dünya savaşı ile meşgul olduğundan bu tür yenilikçi ve yaratıcı projeler rafa kaldırıldı. 50’lerin sonuna doğru Goodyear lastik firması ile birlikte Isaac Asimov, Arthur C. Clarke ve Robert A Heinlein gibi yazarlar bu konuya tekrar burun sokmaya başlayana kadar.

Yürüyen kaldırımlar veya yaya yolu havalimanlarına ancak 1958 yılında girebildi. Dallas’taki Love Field isimli Havalimanı’nın 30 Ocak tarihinde açılması ile birlikte dünya  ilk defa resmi olarak yürüyen kaldırım ile tanıştı. 462 metre uzunluğunda, saatte 2,4 km hız yapan  bu kaldırım 1891 yılından beri var olan Hewitt-Robins firması tarafından yerleştirildi. Bu ilk cihaz ne yazık ki birkaç felaketi de birlikte getirdi. Bunların arasında bacağı kırılan bir köpek, tamamıyla eteğinden sıyrılan bir kadın ve ne hikmet ise bir ölüm şeceresine işlendi. Ancak her gülün bir dikeni vardır deyip pes etmeyerek bu gelişim süreci yoluna devam etti.

Şimdi ise havalimanlarının vazgeçilmesi arasında. En uzunu yaklaşık 135-305 metre uzunluğunda olan bu yürüyen patika, kaldırımlar yorgun ve yaşlı olan yolculara bir süreliğine dinlenme imkânı sağlıyor. Travelator olarak bilinen bu cihazlar aksi inanca göre yolculara zaman kazandırmıyor.

Bazı araştırmalara göre normal yürüyen bir yolcu yürüyen kaldırım kullanana göre sadece 2-3 saniye geriden geliyor. Bu da eğer yürüyen kaldırım boş veya bloke edilmemiş ise, malum hala bu tür cihazların hangi tarafından dikilmesi gerektiğini bilmeyenlerimiz var. Çok yakın bir gelecekte Travelator’ların yerini Hexilator’ların alacağı şimdiden dedikodu kalıbından çıktı. Hexilator’lar dikey olarak yürüyen kaldırımlar. Belli açılar ile yukarı veya aşağıya doğru kayan mekanizmalar. Bu dikey, esnek yürüyen mekanizmalar yolcuların hızını saatte 4,6 km hıza çıkartabilecek veya beş saniyede bir kat inebilecek özelliklere sahip.

 


Makaleleri
Kitle turizmi nasıl başladı?
Seyahat tasarımcısının beslendiği ziyafet(ler)
Seyahat motivasyonları
Etik gezgin olmak
'Doğu Ekspresi' adı verilen iki lüks tren kimlere ait, farkları neler?
‘Bakanlıklar ve hükümet bu konuda birkaç lafın ötesine dahi geçemiyor’
Tren seyahatlerinin duygusal açılımları
Kartpostallar ve Yolculukları
Hediyelik eşyalar
Milyonlarca Hintliyi Tepindiren Adam
Turizm Sektörünün Köşe Taşı
Othmar Pferschy: Türkiye’nin ilk turizm fotoğrafçısı
2017’nin Lüks Seyahat Eğilimleri
Teotokostis Pammakaristu Manastır Kilisesi
Müzik, Seyahat İsimli Eşsiz Filmin Film Müziğidir…
Dünyanın En Garip Müzeleri
Turizm ile Şekillenen Gelecek
2018 Avrupa Kültür Başkenti: Valletta
Sanatın ve Mimarinin Beşiği: Floransa
Dokunulmamış: Ürdün ve Petra
Turizm Hakkında
Güzergah; Film Sahnemiz
Tonlarca Tel ve Sürdürülebilirlik
Kaburga Kıran
Dünyanın 10 Yerinden 10 Görkemli Kanal
Arkeolojik Kazılar, Türk Kaleleri ve THY
Birinci Konstantin
Barka İle Seyahat
Osaka
Modern Tanıma Göre Turizm’in Keşfi
Nasıl?
Seyahat Teknolojisi
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-2
Zekeriya Şen’in Hindistan İzlenimleri Serisi-1
Nam-ı Diğer: Zamanla İsmi Değişen Ülkeler
1900’lerde Paris'te Bir Fuar ve Yürüyen Kaldırım Hikayesi
Mars’ta Tatil Yapmak Mümkün mü?
Rock’n Roll ve Otel Sektörü
Nepal Denince Akla…
2016’nın Favori Destinasyonu: İzlanda
Gelişen Teknoloji Işığında Geleceği Öngörmek
Bavulunun Sesini Dinle : BagSentry
Düşük Sınıf Negatifliği Burada Yok: Narita Havalimanı
Kültürel Varlıklarımız: Ayasofya

Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]