KUTSAL ŞRİ LANKA


Hindistan’ın en ünlü destanlarından biri Ramayana’da, kahraman Rama, sevgili karısı Sita’nın peşinden Lanka Adası’na gelir. Lanka Kralı dev Ravana, Sita’ya aşık olmuş ve onu kaçırmıştır. Rama, Ravana’yı yenecek ve Sita’yı onun elinden kurtaracaktır.

MÖ 5. yy’dan beri dilden dile, nesilden nesle aktarılarak ünü ve kutsallığı pekişen bu destan, Lanka Adası’nın ilk kez adının geçtiği tarihi belge sayılır. Hinduizm’in en önemli tanrılarından Vişnu’nun avatarı olan Rama’nın macerası, bu adayı Hindular için kutsal kılmıştır.

ŞRİ LANKA

Sigiriya

MÖ 3. yy’da ise, Hindistan’da Budizm’i benimsemiş olan Kral Ashoka’nın oğlu Rahip Mahinda, Lanka Adası’na gelir ve Budizm’i yayar. Prenses ise Buda’nın altında aydınlanıp nirvanaya ulaştığı Bo Ağacı’ndan bir filiz getirir ve diker. Ardından adaya bir kutsal emanet daha gelir: Buda’nın dişi. Rivayete göre kim bu dişe sahip olursa ülkeye o hükmedecektir. Böylece Lanka Adası artık Budistler için de kutsallık kazanır. Budizm Güneydoğu Asya ülkelerine işte bu adadan yayılacaktır.

Hindistan’ın 31 km güneyinde, Bengal Körfezi’nde yer alan ada zengin kaynakları ile Arap tüccarların önemli bir durağı olur. Tarçının anavatanı Lanka Adası, kauçuktan karabibere kadar çeşitli ürünleri ile zenginleşir. Arap tüccarların “Serendib” olarak adlandırdıkları ada zamanla Avrupalı tacirlerin de ilgi odağı oldu. Yunanlıların “Seilen Dira” olarak adlandırdıkları ada, zamanla “Selan” olarak tanınır.

Kolonyal dönemde önce Portekiz sonra da Hollanda’nın istilasına uğrar. Ticaretle ilgilenen Avrupalılar çeşitli liman kentleri kurunca yerliler (Sinhali) iç bölgelere kaçıp Kandi adlı son başkentlerini kurarlar. Kutsal Diş de Kandi’ye taşınır. Avrupalıların başkenti Colombo olur.

ŞRİ LANKA

Dambulla Tapınağı

18.yy’da adada İngilizler hüküm sürer. 19 yy.’da “Son Başkent” Kandi de düşer. Tarçın, kauçuk ve diğer baharatlarla yetinmeyen İngilizler adada kahve üretimini denedikten sonra, çay üretiminde karar kılarlar. Böylece uçsuz bucaksız Seylan çay bahçeleri oluşur. Ucuz işçi ihtiyacı arttıkça, İngilizler Güney Hindistan’dan Tamil kökenli köylüleri bu iç bölgelere yerleştirirler.

20.yy’ın ortalarında bağımsızlığına kavuşan ada tekrar eski adı “Lanka”yı benimser. Ancak kutsallığını vurgulamak için başına “ŞRİ” ünvanı eklenerek “ŞRİ Lanka” olarak adlandırılır.

1980’lerde Budist Sinhaliler ve azınlıktaki Hindu Tamiller arasında mücadele çıkar ve kısa sürede iç savaşa dönüşür. Adanın kuzeyi ve doğusunda kendi devletlerini kurmak isteyen Tamiller terör örgütü “Tamil kaplanları” liderliğinde mücadele verirler. Devletin acımasız ordusu ile süren mücadelede Arap kökenli Müslümanlar ve pek çok sivil de hayatını kaybeder.

2009 yılında ise yeni bir sayfa açılır. İç savaş sona erer ve fakirleşmiş ülke kapılarını turistlere açar. Bugün güvenli olmanın yanı sıra coğrafi, mimari, tarihi ve kültürel özellikleri ile farklı ilgi alanlarına sunacağı çok şeyi olan bir hazinedir ŞRİ Lanka.

DİŞ TAPINAĞI

Kandi Diş Tapınağı

Güzel kumsallar ve balıkçı köyleri ile çevrili adanın iç bölgelerini yağmur ormanları ve baharat bahçeleri oluşturur. Dağlık Nuvana Eliya bölgesinde ise sizi uçsuz bucaksız çay bahçeleri bekler. Yeşile doyacağınız bu adada sizi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunan çeşitli ve muazzam anorlar da karşılar. Polonnaruva en güzel Sinhali Antik Kenti’dir. Dambulla da en eski Budist tapınakları, mağara içinde gizemli duvar resimleri ile sizi büyüler. Sigiriya Kalesi’nde harem kızlarını tanımlayan freskolar dünya sanat tarihinin en eşsiz eserleri arasında tanımlanır. Buda’nın aydınlandığı Bo Ağacı’nın çocuğu sayılan Kutsal Ağaç Tapınağı’ndaki hacıların ibadetinin ardından, Kandi’deki Kutsal Diş Tapınağı’ndaki ayine katılabilirsiniz. Kandi’ye uğramışken, göl kıyısındaki romantik kentin kolonyal yapılı sokaklarında dolaşmayı ve teatral Kandi danslarını izlemeyi ihmal etmeyin.

Güneyde Galle Kenti, Portekiz Kalesi ve yakınındaki balıkçı köyleri ile nostaljik bir tablo çizer. Gezinizi başkent Colombo’da sona erdirebilirsiniz. Adanın modern yapılarla dolu bu kenti diğer bölgelerinin kendi halindeliğinden sonra sizi şaşırtacaktır. Colombo sahilini oluşturan Galle Face yolu, Sinhali mimari unsurlarından esinlenerek oluşturulmuş Anayasa Meydanı ve Müze Colombo’da mutlaka uğramanız gereken noktalardır.

Doğa, kültür, tarih ve lezzetin iç içe geçtiği bu adada her şeyin ötesinde sizi en çok büyüleyen “insanları” olacaktır.  On yıllar süren iç savaştan çıkıp barışa kavuşmuş olan halk sakinliği, güler yüzü, doğallığı ve yabancılara olan merakı ile eşsiz ev sahipleri olarak sizi kucaklayacaklardır.

Güvenli olmasına rağmen altyapı henüz çok gelişmediği için tek başınıza gezmenizin zor olduğu bu adayı turizm patlaması ile çok gelişmeden ve yerel unsurlarını, karakterini yitirmeden bir tura katılarak gezmenizi öneririz. Kasım- Şubat arası iklim olarak en uygun zaman olacaktır bu seyahat için.

ŞRİ LANKA DUVAR RESİMLERİ

Sigiriya Duvar Resimleri


Makaleleri
HANOİ: AHENK VE CENNET
KUZEY HİNDİSTAN’IN LEZZETLERİ
İki Okyanusun Kucaklaştığı Liman: Capetown
Türkiye'nin Gizli Hazinesi: Ormana Köyü
İmbros'da Meryem Ana Panayırı
Paris'te Sanat ve Müzik
KUTSAL ŞRİ LANKA
İustinianos'un Konstantinapolisi

Önerdiklerimiz

OECONOMICA: ALSACE GEZİSİ
İSTANBUL’UN KONUŞAN TAŞLARI

İSTANBUL’UN KONUŞAN TAŞLARI

Sıra dışı bir şehir jeoloji aktivitesi
Explore Ortaklığı ile Puglia
BOĞAZ’IN İNCİSİ YENİKÖY
FENER - BALAT TURU
Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]