

Çağdaş sanatçı Genco Gülan, ENKA Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi'nde açtığı 'Antik Plastik' başlıklı sergisinde Anadolu topraklarından antik heykelleri plastik malzemeyle yeniden yorumluyor.
Ödüllü çağdaş sanatçı Genco Gülan'ın 2016 yılındaki ilk kişisel sergisi 'Antik Plastik' 4 Mart'a kadar ENKA Okulları Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi’nde izleyicilerle buluşuyor. Gülan'ın antik heykelleri plastik malzemeyle yeniden yorumladığı aynı başlıklı heykel serisi ise yaz tatiline kadar ENKA okullarında sergilenecek.
Gülan’ın endüstriyel polyethylene ve polypropylene kullanarak ürettiği figürler, klasik dönemden pop-art'a kadar sanat tarihindeki birçok farklı döneme işaret ediyor. Gülan, Polonyalı meslektaşı Pawel Althamer'in heykel yapımında kullandığı yöntemi ödünç alır ve bunu bir dizi antik figüre uygular. Bunu yaparken de teorik bazda, 'Halikarnas Balıkçısı' Cevat Şakir'in Anadolu kültürünün bütünlüğü ilkesine dayanır.
Tümü Anadolu topraklarından çıkmış antik portreleri çoğaltıp muhtemelen kendilerine ait olmayan vücutlara ekleyerek sahip çıkar. Ama aynı zamanda yapı bozuma uğratarak günümüz kültürünü eleştirir. Eklektikliğin limitlerini zorlarken günümüze bir ayna tutar. Sanatçı, her zaman olduğu gibi, malzemenin anlamını yine ön planda tutar. Mecazlarını kurarken bizlere plastiğin de bir gün arkeoloji olacağını hatırlatır.
Sergideki diğer bir çalışmada Gülan, dünyanın bilinen ilk aşk şiirini yeniden yazarak yorumluyor. 2016 tarihli bu çalışmada Gülan, Sümerlere ait şiirin, Muazzez İlmiye Çığ çevirisini android bir akıllı telefon kullanarak tekrar yazıyor ve daha sonra çivi ile çamura tekrar geçirmeyi deniyor. Bu yöntemle de yapay zeka, yeni teknoloji, aşk, çevre kirliği gibi kavramlara farklı açılardan yaklaşmayı deniyor.
Sergide Genco Gülan’ın ‘Kaplumbağa Terbiyesi’ isimli videosu da yer alıyor. Osman Hamdi’nin başyapıtına referans veren videonun bir eğitim kurumunda sergilenmesi farklı bir vurgu da yapıyor.
Genco Gülan, Kasım 2015’te New York’taki The Hollows Art Space’de 'Contrails' başlıklı bir sergi yapmış ve aralık ayında da Ege Art’tan Usta Sanatçı ödülü almıştı.
kaynak: http://www.radikal.com.tr/kultur/antik-heykellere-plastik-yorum-1508247/