Mevlana'nın İzinde


Haydarpaşa’da olağanın dışında bir canlılık vardı. O gün kültür gezilerinin öncüsü FEST Travel tarafından Mevlâna’nın 800. doğum günü nedeniyle tek başına organize edilen özel bir tren, 195 Mevlâna aşığı ile yola çıktı. Heyecan içerisinde ki tüm katılımcılar gereken saatte yedinci peronda bekleyen beş farklı renkle süslenen vagonlardan oluşan “Sevgi Treni”nde yerlerini aldı ve saatler tam 18.10’u gösterirken tren Karaman’a doğru yola çıktı. Yol boyunca canlı ney, ritim ve ud ile tasavvuf müziği, Mevlâna’dan Farsça ve Türkçe beyitler, değişler, söyleşiler, derin sohbetler ve filmler Mevlâna severler sabahın ilk saatlerine kadar kendilerinden geçti.

Anadolu’nun en büyük düşünürlerinden, büyük şair Mevlâna’nın UNESCO’nun da öne çıkarttığı 800. Doğum Yılı’nda onu anmak için yollara düşen Âşıkların ilk durağı Karaman oldu. Burada bekleyen vagon renklerinde sınıflandırılan beş otobüs binilerek sırasıyla Hâtuniye Medresesi, Arkeoloji Müzesi, Karaman Kalesi, İbrahim Bey İmareti ve Türbesi, Ak Tekke (Mader-i Mevlâna Tekkesi, Mevlâna’nın Annesinin Mezarı) gezildi. Amaç baba Bilginler Sultanı (Sultan-ül Ulema) Bahaeddin Veled’in bir süre oğulları ile yaşadığı Larende’yi solumak ve anneye Saygı sunmaktı.

Grup daha sonra Mevlâna’nın onları beklediği Konya’ya doğru düz ovada yol aldı.  Otobüslerde ise “Neden Karaman? / 13. Yüzyıl Anadolu’su, Anadolu Selçukluları, Beylikler / Mevlâna’yı Yaratan Ortam” gibi farklı konularda derin sohbetler yapıldı.

Daha sonra organizasyonun yüreği olan Konya’ya ulaşıldı. Kısa bir dinlenmeden sonra Prof. Dr. Haşim Karpuz (S.Ü Emekli Fen ve Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Sanat Tarihi Bölüm Başkanı), Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler (SÜ Mevlâna Araştırma ve Uygulama Müdürü) ve Faruk Pekin’in (Kültür Bilincini Geliştirme Vakfı Başkanı ve FEST Travel Müdürü) katılımlarıyla Mevlâna konulu bir konferans gerçekleştirildi. Konferansta Mevlevihaneler ve Mevlâna’yı Anlama üzerine konuşmaların yanı sıra “Belh’ten Konya’ya Mevlâna İzinde” isimli eşsiz bir fotoğraf sunumu yapıldı. Kalabalık bir katılımcı kitlesinin yer aldığı üç saatlik konferans, hararetli soru-cevap kısmı ile sonuçlandı.  

Akşam Horozlu Han’da Konya Mevlâna Sema Grubu “Mevlâna Sevgi Treni” katılımcılarına özel bir program gerçekleştirdi. Programda Mevlevi dergâhındaki semazenlerin yaşantısı ve sema eğitimleri, semazenlerin sema eğitimi öğrenim aşamaları, çivi tahtası eğitimi ve bir semazenin hocası tarafından kıyafetlerinin dualarla giydirilişi, kıyafetlerin manen ne anlama geldiklerinin fiilen gösterildiği orijinal sema ayini gerçekleştirildi. Adeta 730 yıl önceki Mevlevi dergâhlarında yapılan orijinal sema ayininin bir benzeri tasavvuf musikisinden ruhani örnekler ile tüm katılımcılara yaşatıldı.

Hiç kuşkusuz organizasyonun doruk anı 30 Eylül Pazar günü, özel olarak sabahın erken saatlerinde açılan Mevlâna Müzesi’nin arkasında yer alan Gül Bahçesindeki sema alanında gerçekleştirilen “Mevlâna Sevgi Treni” katılımcılarına özel anma töreni oldu. Türkiye’de ilk defa Mevlâna Celaleddin-i Rumi’nin doğum gününü özel olarak kutlayan grubun katıldığı anma töreni, Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun “Aşk Nedir?” konulu konuşması ile açıldı. Aynı zamanda Uluslararası Mevlâna Vakfı İkinci Başkanı olan Sn. Bayru, Mevlâna'nın hayatı ve eserlerini anlatarak, Mevlâna'nın “Aşk” üzerine düşüncelerinden örnekler verdi.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Tanman konuşmacı olarak kürsüye çıktı ve Mevlâna Müzesi’nin Selçuklu döneminden itibaren süregelen tarihi üzerine çok değerli bilgileri katılımcılar ile paylaştı. Bektaşilik ve Mevleviliğin Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan  Tanman,  kendimizi algılayabilmemiz için bu kültürlerin iyi irdelenmesinin altını çizdi.

Türkiye’de Mevlâna’nın doğum gününde bir ilk olan anma töreninden sonra “Mevlâna Sevgi Treni” katılımcıları Baha Tanman’ın önderliğinde Mevlâna Müzesini gezdi. Ardından yine beş ayrı gruba ayrılarak dönüşümlü olarak Konya’da Karatay Medresesi, Selçuklu Sarayı Kalıntısı, Alaaddin Camii ve türbeleri, İnce Minareli Medrese, Sahib Ata Hanikáhı ve Camisi, Arkeoloji Müzesi, Şerafettin Camisi ve Şems-i Tebrizi Camii ve Türbesini gezdi. Daha sonra grup İstanbul’a dönmek üzere Konya tren istasyonuna transfer oldu ve Mevlâna konulu sohbetlerle yola devam ederek 1 Ekim Pazartesi sabahı Haydarpaşa Garı’na vardı.

Hiç kuşkusuz bu farklı kurgu ile yola çıkan, Mevlâna’nın 800. doğum yıldönümünde gerçekleşen yegâne 'Sevgi Treni' olmasıyla hatıralara kazınacak. Bir gösteriden öte bir kültür, paylaşım ve sevgi yumağı olan tren, bol bütçelerle yapılan kitlesel kutlamalardan çok ayrı bir yerde tarihe geçecek. Zira amacının farklılığı ve saflığı ile bu anma töreninde Mevlâna’nın kalıplaştırılmaya çalışılan imajının dışına çıkıldı. Mevlâna’ya gizlemli öğretinin dışından bakılıp tüm zihinler özgür, ferah ve açık tutuldu. Zaten ancak böyle zihinler Mevlâna’nın gerçek Aşk’ını anlayabilir. Sonuçta aşktan bahsediliyor ve aşk kısıtlama ve kural tanımaz.

Bir defa “Aşk” yoluna çıkıldı ve bundan sonra da bu tren mutlaka gittikçe büyüyerek devam edecektir. Churchill'in dediği gibi; ' bu bir son değildir... Sadece bir başlangıcın sonudur '.

Her gün bir yerden göçmek ne iyi.

Her gün bir yere konmak ne güzel.

Bulanmadan, donmadan akmak ne hoş.

Dünle beraber gitti, cancağzım,

Ne kadar söz varsa düne ait.

Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.

(A. Kadir, Bugünün diliyle Mevlâna)

 


Zekeriya S. Ş.


Kişiye Özel Geziler

Size Özel Turlar

Hayalinizdeki geziyi sayfamızda bulamadınız mı?

Hayallerinizdeki Geziyi, Hayallerinizin Ötesinde Yaşayın!

Nasıl bir program istediğinizi söyleyin, size hayallerinizdeki geziyi tasarlayalım, siz dünyayı nasıl görmek isterseniz öyle bir rotayla; herkes için değil sizin tercihleriniz, sizin hayalleriniz, sizin maceranız için

Gemi Gezileri
Makaleler
Fest Travel
Fest Travel Instagram
Fest Travel Youtube
Fest Travel Twitter
Fest Travel Facebook
Çalışma Saatleri
Pazartesi - Cuma : 08.30 - 18.00

Mesai saatleri dışında bize ulaşmak için [email protected] adresimize yazabilir ya da 0 850 622 33 78 no’lu telefonu arayabilirsiniz.
Barbaros Bulvarı, Barbaros Apt. No.74 K.7 D. 18-19 PK.34349 Balmumcu, Beşiktaş-İstanbul / Türkiye

Tel: 0 850 622 33 78
Faks: 0 212 216 10 30
E-Posta: [email protected]